ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Το Παλούμπα είναι το μόνο ανάμεσα στα γορτυνιακά χωριά το οποίο φέρει λατινικό όνομα. Όπως καταγράφεται από τα λατινικά λεξικά, η λέξη Παλούμπα (Palumba) σημαίνει το «φασσοπερίστερο», την “colombella” όπως το ονομάζουν οι Ιταλοί, ή Columba Oenas, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία. Είναι αξιοσημείωτο πως η συγκεκριμένη λατινική ονομασία δεν ομοιάζει με κανέναν σερβικής, αλβανικής ή σλαβικής προελεύσεως λεκτικό όρο. Για παράδειγμα στο λεξικό Wörterbuch του Wilhelm Freund, όπως και στα Vocabula Latini Italique της Βενετίας, καθώς και σε πληθώρα άλλων λατινικών λεξικών των προηγουμένων αιώνων, τα οποία είχαν εκδοθεί στην Ευρώπη, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η λέξη Palumba, η οποία είναι και η ονομασία του χωριού, είναι αποκλειστικά λατινική (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Είναι  κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Αγιολιάς, σε υψόμετρο 740 μ.. Από εκεί, προς το νότο, τη δύση και το βορρά αρχίζει κατωφέρεια του εδάφους προς την κοιλάδα του Αλφειού. Έτσι το χωριό έχει εξαιρετικό ορίζοντα. Από την πλατεία, που είναι σαν ένα μεγάλο μπαλκόνι, αγναντεύει κανείς, πέρα από την καταπράσινη κοιλάδα, αριστερά τις γαλάζιες κορυφογραμμές του Λύκαιου και της Μίνθης και δεξιά το ωραίο δάσος της Κάπελης (Φολόης) και την κομψή κορυφή του Ερύμανθου που το χειμώνα φαντάζει σαν μια λευκή πυραμίδα. Στη μέση από ένα ευρύ άνοιγμα , το μάτι φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Κατάκωλου και πέρα απ’αυτή, όπου διακρίνεται ο όγκος του Κεφαλλονίτικου βουνού Αίνου. Το ηλιοβασίλεμα σε αυτό  το τοπίο είναι μαγευτικό.

Με την Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και την κατάργηση από 01/01/2011 του Δήμου Ηραίας, ολόκληρη η Γορτυνία αποτελεί ένα Δήμο με έδρα τη Δημητσάνα. Στο Παλούμπα για την ώρα λειτουργεί Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και Γραφείο Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). Υπάρχουν τρία μαγαζιά, τα οποία προσφέρουν καφέ και καλό φαγητό.

Το χωριό είχε άλλοτε 500 κατοίκους. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 40.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / RECENT ANNOUNCEMENTS

Όμορφες φωτογραφίες από το χιονισμένο χωριό μας(2021)

….από τον Σπύρο και Αντωνία Γιώτη

Η Αδελφότητα των Απανταχού Παλουμπαίων συγχαίρει θερμά την κα. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου του Δημητρίου, με καταγωγή από του Παλούμπα, για την τοποθέτησή της ως Προϊσταμένης του Εθνικoύ Αρχαιολογικού Μουσείου. Με την επιλογή της σε αυτή την άκρως τιμητική και απαιτητική θέση, ενόψει μάλιστα της εκτεταμένης αναδιοργάνωσης του μεγαλύτερου και ιστορικότερου Μουσείου της χώρας, αναγνωρίζονται το πλούσιο επιστημονικό έργο και η εμπειρία της στον τομέα της αρχαιολογίας και των μουσείων, αλλά και η εργατικότητα και οι ικανότητές της.

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας

Ευθυμία Γκίνη

Η Αδελφότητα των Απανταχού Παλουμπαίων εύχεται σε όλους τους συγχωριανούς οπουδήποτε της Γης, και ιδιαίτερα σε όσους από σας τολμήσατε να παρατείνετε φέτος τις διακοπές σας στο χωριό και να του δώσετε λίγη ζωή, στους φίλους μας, στους γείτονές μας, στις Αρχές και τις Υπηρεσίες του Δήμου μας και σε όλους τους Έλληνες Καλή Χρονιά και πάνω απ΄ όλα Υγεία.

Πέρυσι το Φεβρουάριο, στη μεγάλη συγκέντρωση για την κοπή της πίτας μας, ούτε καν υποψιαζόμασταν αυτό που θα ακολουθούσε. Με την πανδημία του κορωνοϊού, ούτε τις οικογενειακές, ούτε τις θρησκευτικές, ούτε τις εθνικές μας γιορτές πραγματοποιήσαμε, και το 2021, που τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει, μας βρήκε μουδιασμένους και αναγκαστικά απομονωμένους. Τα βιώματα αυτής της κατάστασης είναι λίγο πολύ κοινά σε όλους μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ψύχραιμοι, να προσέχουμε και να ελπίζουμε ότι σύντομα τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα ξαναβρούμε την καθημερινότητά του ο καθένας. Ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά για να γιορτάσουμε και την Εθνική μας Αναγέννηση όπως της αξίζει, αφού το 2021 είναι επετειακή χρονιά για την έναρξη του Μεγάλου Αγώνα, ο οποίος, μετά από 10 χρόνια πολέμου, συμφορών και θυσιών, και των Ηρώων μας και του λαού μας, έβαλε το Έθνος μας στο δρόμο της νεότερης ιστορίας του.

Καλή αντάμωση

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Η Αδελφότητα σας στέλνει χαιρετισμούς και εύχεται να είμαστε όλοι καλά και να αντέξουμε όλα όσα δύσκολα, δυσάρεστα και επικίνδυνα συνεχίζει να μας φέρνει αυτός ο χρόνος. Εκεί που είχαμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, μας προέκυψε και ένας άλλος εχθρός, ο «Ιανός», μεσογειακό κυκλώνα τον αποκάλεσαν οι ειδικοί, ο οποίος χτύπησε ανελέητα όλες τις περιοχές οι οποίες βρέθηκαν στο διάβα του, προκαλώντας πρωτόγνωρες καταστροφές. Ευχόμαστε κουράγιο και υπομονή στους ανθρώπους για τις κάθε είδους απώλειές τους, αλλά και τις ταλαιπωρίες που θα αντιμετωπίσουν, ενόψει μάλιστα του χειμώνα.

Όσον αφορά στο καλοκαίρι, η Αδελφότητα, θέτοντας υπεράνω όλων την υγεία των Παλουμπαίων και των φίλων μας, ματαίωσε, ως όφειλε άλλωστε, όλες τις εκδηλώσεις και περιόρισε τη συμμετοχή της σε δράσεις που έγιναν σε ανοικτούς χώρους, στις Θ. Λειτουργίες των ξωκλησσιών μας και του Αγίου Γεωργίου και στην πρώτη πεζοπορία του PanTrail από Παλούμπα στα Λουτρά της Ηραίας. (Η Αδελφότητα, το 2016, με εθελοντές, άνοιξε το μονοπάτι πάνω στα χνάρια του κεντρικού δρόμου Παλούμπα-όρια Ράφτη και Παλούμπα-όρια Παπαδά (Κάρθα). Το 2019, το MenalonTrail ενέταξε το τμήμα Παλούμπα-Ράφτη στους χάρτες του και το 2020 το σηματοδότησε.)

Αναμφίβολα, το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, αφού απουσίαζαν και έλειψαν στον κόσμο τα ξεφαντώματα των πανηγυριών στις πλατείες. Παραταύτα, στο δικό μας χωριό, παρατηρήθηκε μια πρωτόγνωρη επιστροφή και παρουσία Παλουμπαίων και φίλων όλων των ηλικιών. Άνοιξαν όλα τα σπίτια, γέμισαν οι σκάλες και οι αυλές από νοικοκυραίους, παιδιά κι εγγόνια, ξανά βρέθηκαν γείτονες, φίλοι και συγχωριανοί, ακούστηκαν φωνές παιδιών, γέλια, μουσικές και τραγούδια, αργά τη νύχτα, από παρέες στο μαγαζί του Μήτρου και γνωρίστηκαν οι νεότερες γενιές μεταξύ τους. Αυτό το τελευταίο δίνει χώρο στην ελπίδα ότι τα νέα αυτά παιδιά, που ομολογούν ότι πέρασαν έναν πολύ ωραίο Αύγουστο στο χωριό, ίσως αρχίσουν να το επισκέπτονται με τις παρέες τους και άλλες εποχές.

Η υπό κατασκευή αίθουσα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί χάρη στους εθελοντές Παλουμπαίους επαγγελματίες, που κατάφεραν να συντονίσουν τους χρόνους τους και να φέρουν εις πέρας, μέσα στον Ιούλιο, εργασίες μηνών. Θεωρούμε την προσφορά τους αυτή ανεκτίμητη και για μία ακόμη φορά τους ευχαριστούμε θερμά. Το μόνο που είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί σύντομα είναι δύο θερμαντικά σώματα (ο Νίκος ο Αντωνακόπουλος γνωρίζει τις προδιαγραφές), τα οποία στοιχίζουν γύρω στα 1800 ευρώ. Μπορεί κάποιος ή κάποιοι (μαζί) να προσφέρουν αυτό το ποσό; Για τα υπόλοιπα (διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, ρολόι της ΔΕΗ, εσωτερικό εξοπλισμό) θα κάνουμε όλοι μαζί κάποια στιγμή μια τελευταία προσπάθεια και με μικρές προσφορές, έστω των 10 ευρώ, μέχρι όσα δύναται ο καθένας, θα καλύψουμε τα ποσά που θα απαιτηθούν. Ολόκληρο χωριό είμαστε! Όλοι μαζί, όπως κάναμε μέχρι τώρα, θα ολοκληρώσουμε το κοινό μας σπίτι και θα το κάνουμε καλαίσθητο, λειτουργικό και φιλόξενο για όλες τις ηλικίες. Η ταμπέλα του «Το Σπίτι Των Απανταχού Παλουμπαίων» είναι ήδη έτοιμη (έργο και δώρο της Κωνσταντίνας Μωραϊτου-Γκίνη) και εκφράζει απόλυτα και ειλικρινά την επιθυμία και τις προσδοκίες της Αδελφότητας το σπίτι αυτό να αγαπηθεί από ΟΛΟΥΣ και όλες οι ηλικίες να περνούν εκεί ώρες ξεγνοιασιάς, γνώσης, δημιουργίας, διασκέδασης και συντροφικότητας – θα φροντίσουμε όλοι μαζί να το εξοπλίσουμε κατάλληλα.

Η Αδελφότητα ευχαριστεί θερμά τον κ. Θανάση Κουστένη, ο οποίος βιντεοσκόπησε με drone το χωριό μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να το δούμε ολόκληρο και με άριστη ευκρίνεια, τον Παρασκευά Παναγόπουλο, ο οποίος και φέτος φρόντισε τα φορολογικά της Αδελφότητας, την Κωνσταντίνα Μωραϊτου-Γκίνη για την… καλλιτεχνική της προσφορά και τις δύο νεαρές Παλουμπιώτισσες (θέλουν να μείνουν ανώνυμες), που μερίμνησαν να βαφτούν οι μπασκέτες και τις συγχαίρουμε για αυτή τους την πρωτοβουλία.

Η Αδελφότητα σας πληροφορεί ότι, λόγω των περιορισμών στις συναθροίσεις, οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου (που συνήθως γίνονται Οκτώβρη-Νοέμβρη) αναβάλλονται για ευθετότερο χρόνο.

Τέλος, η Αδελφότητα των Παλουμπαίων συγχαίρει τους νέους που εισήλθαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους εύχεται ευχάριστη φοιτητική ζωή και καλή πρόοδο στις σπουδές τους. Με αλφαβητική σειρά, συγχαίρουμε τους: Βουτσαδάκη Δημήτριο του Μανώλη και της Σπυριδούλας Νικολοπούλου του Γεωργίου, Νοσηλευτική Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώτη Σπύρο του Παναγιώτη και της Πηνελόπης Νικολοπούλου, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Καμπέρη Θεόδωρο του Φιλίππου και της Ιωάννας Αντωνοπούλου του Τρύφωνα, Οικονομικά Παντείου Πανεπιστημίου, Κωτσιόπουλο Παναγιώτη του Ιωάννη και της Χρυσάνθης Αργυροπούλου του Θεοδώρου, Νοσηλευτική Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λιακόπουλο Σπύρο του Κων/νου και της Αναστασίας Γιώτη του Σπύρου, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΑΣΟΕΕ, Μπισκέμη Κων/νο του Τρύφωνα και της Ευγενίας Τσιούλου, Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Μπισκέμη Χριστίνα του Ιωάννη και της Ιωάννας Σταματοπούλου, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πλαπούτα Γεώργιο του Κων/νου και της Ελένης Σουρβίνου, Αρχιτεκτονική Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε περίπτωση που υπάρχει και κάποιο άλλο παιδί του οποίου το όνομα δε μας έχει γνωστοποιηθεί, παρακαλούμε να ενημερώσετε την Αντιπρόεδρο κα Αναστασία Γκίνη-Ασημακοπούλου (210-5722211).

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Όμορφες φωτογραφίες από το χιονισμένο χωριό μας(2019)

….από τον τοπικό μας, Παναγιώτη Αργυρόπουλο

image snow4 03 01 2019
« 1 από 11 »

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / RECENT EVENTS

Ο Πανάγιος Τάφος

Φωτογραφίες από την πρόσφατη εκδρομή του συλλόγου μας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


ΤΟΠΟΘΕΣΙA / LOCATION

Το χωριό Παλούμπα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας, προς την Ολυμπία. Η περιοχή ονομάζεται Ηραία (από την Αρχαία πόλη Ηραία) και τα 27 χωριά της αποτελούσαν μέχρι 31/12/2010 το Δήμο Ηραίας, έδρα του οποίου ήταν το Παλούμπα. Το χωριό είναι πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από τη Δημητσάνα στην Ολυμπία και απέχει από τη Δημητσάνα 24 χλμ. και από την Αρχαία Ολυμπία 40.

Το χωριό μας από τον δορυφόρο (GoogleEarth)

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / COMMUNICATION

Για να έρθετε σε επικοινωνία με το Δ.Σ της Αδελφότητας Απανταχού Παλουμπαίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επιστολή στην αντίστοιχη ταχυδρομική διεύθυνση.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Αδελφότητα Απανταχού Παλουμπαίων

Ταχυδρομική διεύθυνση: Νικίου 15, Τ.Κ. 105 60 Αθήνα

Email: