ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Το Παλούμπα είναι το μόνο ανάμεσα στα γορτυνιακά χωριά το οποίο φέρει λατινικό όνομα. Όπως καταγράφεται από τα λατινικά λεξικά, η λέξη Παλούμπα (Palumba) σημαίνει το «φασσοπερίστερο», την “colombella” όπως το ονομάζουν οι Ιταλοί, ή Columba Oenas, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία. Είναι αξιοσημείωτο πως η συγκεκριμένη λατινική ονομασία δεν ομοιάζει με κανέναν σερβικής, αλβανικής ή σλαβικής προελεύσεως λεκτικό όρο. Για παράδειγμα στο λεξικό Wörterbuch του Wilhelm Freund, όπως και στα Vocabula Latini Italique της Βενετίας, καθώς και σε πληθώρα άλλων λατινικών λεξικών των προηγουμένων αιώνων, τα οποία είχαν εκδοθεί στην Ευρώπη, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η λέξη Palumba, η οποία είναι και η ονομασία του χωριού, είναι αποκλειστικά λατινική (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Είναι  κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Αγιολιάς, σε υψόμετρο 740 μ.. Από εκεί, προς το νότο, τη δύση και το βορρά αρχίζει κατωφέρεια του εδάφους προς την κοιλάδα του Αλφειού. Έτσι το χωριό έχει εξαιρετικό ορίζοντα. Από την πλατεία, που είναι σαν ένα μεγάλο μπαλκόνι, αγναντεύει κανείς, πέρα από την καταπράσινη κοιλάδα, αριστερά τις γαλάζιες κορυφογραμμές του Λύκαιου και της Μίνθης και δεξιά το ωραίο δάσος της Κάπελης (Φολόης) και την κομψή κορυφή του Ερύμανθου που το χειμώνα φαντάζει σαν μια λευκή πυραμίδα. Στη μέση από ένα ευρύ άνοιγμα , το μάτι φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Κατάκωλου και πέρα απ’αυτή, όπου διακρίνεται ο όγκος του Κεφαλλονίτικου βουνού Αίνου. Το ηλιοβασίλεμα σε αυτό  το τοπίο είναι μαγευτικό.

Με την Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και την κατάργηση από 01/01/2011 του Δήμου Ηραίας, ολόκληρη η Γορτυνία αποτελεί ένα Δήμο με έδρα τη Δημητσάνα. Στο Παλούμπα για την ώρα λειτουργεί Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και Γραφείο Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). Υπάρχουν τρία μαγαζιά, τα οποία προσφέρουν καφέ και καλό φαγητό.

Το χωριό είχε άλλοτε 500 κατοίκους. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 40.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / RECENT ANNOUNCEMENTS

Εκδρομή στο χωριό για τον εορτασμό 198η επετείου από την κήρυξη της επανάστασης στην Ηραία (25η Μαρτίου, 1821)


Υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο

Η υποβολή πρέπει να γίνει από 17/12/2018 έως και 18/03/2019.

Ο τόπος υποβολής και τα δικαιολογητικά φαίνονται παρακάτω.

 

 


Όμορφες φωτογραφίες από το χιονισμένο χωριό μας

….από τον τοπικό μας, Παναγιώτη Αργυρόπουλο

image snow4 03 01 2019
« 1 από 11 »

Ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

H Αδελφότητητα των Απανταχού Παλουμπαίων ευχαριστεί τα μέλη της για την συμμετοχή τους στην Τακτική Γενική Συνέλευση για τον εκλογοαπολογισμό των πεπραγμένων του Δ.Σ. καθώς και η ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Για μια ακόμα φορά δυστυχώς παρατηρήθηκε η μικρή συμμετοχή υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για την ενεργή συμμετοχή και άλλων μελών και ιδίως των νέων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο όπως συγκροτήθηκε σε σώμα έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: κ. Ευθυμία Γκίνη-Κουτσοπούλου

Αντιπρόεδρος: Αναστασία Γκίνη-Ασημακοπούλου

Γραμματέας: Αγγελική Αλβέρτη-Αργυροπούλου

Ταμίας: Χρήστος Νικολόπουλος

Μέλη: Λεωνίδας Κ. Αργυρόπουλος, Ιωάννης Κ. Νικολόπουλος, Δημήτριος Νικολόπουλος

Αναπληρωματικά Μέλη: Ελένη Νικολοπούλου, Ιωάννης Γ. Νικολόπουλος

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευχαριστούν για την  εμπιστοσύνη των συγχωριανών μας, δεδομένου ότι η συμμετοχή τους αποδεικνύει την αναγνώριση των προσπαθειών της Αδελφότητας, ευελπιστώντας πως και αυτή τη φορά θα συνεχίσουν να είναι συμπαραστάτες στις προσπάθειες του Δ.Σ. για την ανάδειξη και βελτίωση  του χωριού μας.

Ευχόμαστε στους Απανταχού Παλουμπαίους, και ιδιαίτερα στους λίγους εναπομείναντες στο χωριό, καθώς επίσης και σε όλους τους φίλους και γνωστούς

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΧΑΡΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟ 2019

Το Διοικητικό Συμβούλιο


ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ VDSL

Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη μιας περιοχής.  Για τον λόγο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, ο ΟΤΕ αναβάθμισε πλήρως τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές των χωριών μας και πλέον και για του Παλούμπα παρέχει στους συνδρομητές του τη  δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες VDSL, που φτάνουν αυτές των 50Mbps.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη σχετική ενημέρωση από τον ΟΤΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / RECENT EVENTS

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίττας

Ανακοίνωση

Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 κόψαμε και φέτος στη φιλόξενη αίθουσα του ΚΥΒΕ Περιστερίου την Πρωτοχρονιάτικη πίττα μας. Χαιρετισμό και ευχές δεχθήκαμε από τους παρόντες Βουλευτές Αρκαδίας κ. Παπαηλιού και κ. Βλάσση, τον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος μας έστειλε τις δικές του, από το Δήμαρχό μας κ. Γιαννόπουλο, τον Δημοτικό Σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο κ. Κούλη, τον Αντιδήμαρχο κ. Τσούλο, το Διευθυντή της Εφημερίδας «Γορτυνία» κ. Καλύβα και την Πρόεδρο της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρ. Δημ. Πλαπούτας και Αγωνιστές» κ. Θανοπούλου.

Η φετινή προσέλευση, στην εκδήλωσή μας, των Παλουμπαίων και των φίλων μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όχι μόνο ως προς το πλήθος αλλά και τη σύνθεσή του. Η προσπάθεια της Αδελφότητας να προσεγγίσει τα νεαρά ζευγάρια επετεύχθη φέτος κατά ένα θαυμαστό τρόπο. Η αίθουσα γέμισε από Παλουμπαίους όλων των ηλικιών, από τους μεγαλύτερους, τους αγαπημένους μας Γιάννη Παπαχρήστου και τη θεία Αγγελικούλα, που παρά τα 92 της χρόνια δε χάνει ευκαιρία να βρίσκεται κοντά μας και να χαίρεται κάθε στιγμή που βλέπει συγχωριανούς μας, μέχρι μωρά στα καρότσια τους.

Όπως κάνουμε κάθε χρόνο, επιβραβεύσαμε και φέτος τους νέους φοιτητές, τη Νάσια Βουλγαρέλη, κόρη του Βαγγέλη Βουλγαρέλη και της Χρύσας Χρήστου Γκίνη, η οποία πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την Ιωάννα Αργυροπούλου, κόρη του Θεόδωρου Αργυρόπουλου και της Αγγελικής Αλβέρτη, η οποία με κατατακτήριες εξετάσεις πέρασε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής.

Η δεύτερη γενιά των πρώτων μεταναστών Παλουμπαίων, που γεννήθηκε στην Αθήνα, ενσωματώθηκε φυσιολογικά στην αστική κοινωνία, ακολούθησε τους ρυθμούς της και διεκδίκησε τη θέση της σε αυτήν. Έτσι, η καινούρια Παλουμπαίικη κοινωνία, που μετασχηματίστηκε από αγροτική-ποιμενική σε αστική, απόκτησε τα δικά της χαρακτηριστικά και έθεσε τους δικούς της στόχους. Πρώτος στόχος ήταν η μόρφωση. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλοι οι κάτοχοι πτυχίου γρήγορα ή αργά προχωρούν σε μεταπτυχιακές σπουδές, σε δεύτερο πτυχίο ή σε τίτλους ξένων γλωσσών. Αγόρια και κορίτσια, έχουν μπει πλέον ισότιμα και δυναμικά στον αγώνα της μόρφωσης, του επαγγελματισμού, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Έτσι, φέτος είδαμε και μια νέα επιχείρηση από τους αδελφούς Αργυρόπουλους, παιδιά του Κώστα και της Ελένης. Έστησαν ένα κομψό και καλαίσθητο χώρο για καφέ, ποτό, μεζέ και μπύρα στις Τρεις Γέφυρες, στην οδό Νιρβάνα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνια πληροφορηθήκαμε το καλοκαίρι ότι ένας από τους νέους γονείς και εργαζόμενους, ο Φίλιππος Γιαννακάς του Δημητρίου, ξεκινώντας από τη Δ/θμια και στη συνέχεια από την Α/θμια εκπαίδευση, έγινε πρόσφατα κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ένα από τα πιο σύγχρονα επιστημονικά πεδία, στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων και της Διδακτικής. Ο Φίλιππος υπήρξε πάντα σεμνός, διακριτικός και αθόρυβος, παρών και πρόθυμος στις δραστηριότητες του χωριού, εδώ και στο χωριό. Τον συγχαίρουμε θερμά, τον εκτιμούμε για τον αγώνα του και τη μεγάλη επιστημονική του κατάκτηση και του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε τυχόν περαιτέρω στόχους του. Τα συγχαρητήριά μας και στην Αλεξάνδρα και την Έλενα και στους γονείς του Δημήτρη και Γιώτα, γιατί σίγουρα όλοι διευκόλυναν την καθημερινότητά του.

Σε όλους τους νέους Παλουμπαίους, σε εκείνους που κατάφεραν να ζουν από τις σπουδές τους και σε όλους όσοι επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να κάνουν άλλες επιλογές, δίνουμε τις καλύτερες και θερμότερες ευχές μας. Να είναι καλά όπου κι αν βρίσκονται, να αντέχουν και να είναι ευτυχισμένοι.

Για οικονομία χώρου, δε θα αναφερθούμε ξεχωριστά σε όσους βοηθούν την Αδελφότητα με οποιονδήποτε τρόπο, άντρες και γυναίκες, φροντίζουν το χωριό μας, συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας, όσους στηρίζουν οικονομικά την Αδελφότητα (είναι εξάλλου γνωστοί όλοι αυτοί). Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη (τον Τοπικό) που είναι πάντα εκεί και κάνει ό,τι μπορεί για το χωριό. Το Δήμαρχο, το Δήμο Γορτυνίας και τις υπηρεσίες του, για όποια βοήθεια μας παρέχει. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, πρόσφεραν δώρα για να μπουν στην κλήρωση και όλους εσάς που παρεβρεθήκατε στην κοπή της πίττας μας. Ευχαριστούμε το Δήμο Περιστερίου και την Αντιδήμαρχο κ. Τσιώτα-Μάρκου για την παραχώρηση της αίθουσας. Αφήσαμε τελευταία όλα τα νέα μας φυντανάκια, που γέμισαν το χώρο με τις χαρές και τις φωνές τους, αλλά πρόσφεραν και πραγματική βοήθεια στη διανομή των δώρων και της πίττας. Η παρουσία τους μας γέμισε αισθήματα αισιοδοξίας για το μέλλον της Αδελφότητας και του χωριού μας.

Ανακοίνωση: Η Αδελφότητα σχεδιάζει επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (οδός Σταδίου, στην πλατεία Κολοκοτρώνη) στις 3 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:30. Θα ακολουθήσει βόλτα στο κέντρο της Αθήνας για καφέ ή μπύρα. Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Ανακοίνωση: Η φετινή μας Μαρτιάτικη επίσκεψη στο χωριό με πούλμαν θα γίνει 23-25 Μαρτίου (τριήμερο δηλαδή). Για τις συμμετοχές θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο Πανάγιος Τάφος

Φωτογραφίες από την πρόσφατη εκδρομή του συλλόγου μας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Αγαπητοί συγχωριανοί,

Στο χωριό μας γιορτάσαμε και φέτος, 17 και 18 Μαρτίου, την ημέρα μνήμης και τιμής στους πρωτεργάτες της έναρξης της Εθνικής Εξέγερσης στην Ηραία, με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα και Αγωνιστές όλης της περιοχής. Η Αδελφότητα των Απανταχού Παλουμπαίων επέλεξε φέτος τη διαδρομή προς το χωριό μέσω Τρίπολης, Στεμνίτσας και Δημητσάνας και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία, περνώντας απ’ την καρδιά του Μαινάλου και τους ηρωικούς τόπους Πιάνα, Χρυσοβίτσι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Παλούμπα, να κάνουμε σύντομες αναδρομές στις κοσμογονικές και ιερές για το Γένος πρώτες ημέρες του Μεγάλου Ξεσηκωμού.

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας, με αναφορές σε απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών και Ιστορικών του Αγώνα, αναφέρθηκε στη δράση και το ρόλο των Κλεφτών στην Επανάσταση, στην έναρξη του ξεσηκωμού, στον αέρα που συνεπήρε και ξεσήκωσε τους πάντες, στα πρώτα στρατόπεδα, στις αυθόρμητες προσφορές όλων για την κάλυψη των αναγκών του πολέμου, στις πρώτες νίκες των Ελλήνων, κλπ και στον τεράστιο ρόλο του Κολοκοτρώνη, του Πλαπούτα και των άλλων ντόπιων Αγωνιστών. Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, επισκεφτήκαμε την ιστορική Μονή Αιμυαλών, όπου θαυμάσαμε τις μοναδικές αγιογραφίες του 17ου αιώνα, το άγριο και ταυτόχρονα ειρηνικό και ειδυλλιακό τοπίο, στο οποίο η συνεχής φροντίδα των μοναχών και των εργατών διευκολύνει την ασφαλή πρόσβαση σε πολλά επίπεδα. Ευχαριστούμε τους μοναχούς για τη φιλικότητα και τη φιλοξενία τους.

Επόμενος σταθμός μας ήταν το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, όπου βλέπει κανείς την αρμονική συνεργασία του πλούτου της φύσης και της ανθρώπινης παρέμβασης. Κάτω απ’ τα υπέροχα πλατάνια στο κεφαλάρι του Αη-Γιάννη φάγαμε το μησημεριανό μας – την καθιερωμένη πλέον κεντητή παραδοσιακή μπογάτσια της Φρόσως – , τυρί, σπιτίσιες ελιές και την ωραία μηλόπιτα της Στέλλας.

Στο χωριό μας συγκεντρωθήκαμε το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Πύργου Πλαπούτα με τους φιλοξενούμενους και φίλους μας, συντοπίτες μας απ’ τα γειτονικά χωριά, φίλους από το Δήμο Γορτυνίας, μέλη της Εταιρίας Πολιτισμικής και Ιστορικής Δράσης Μουσείου «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές», μια αίθουσα γεμάτη. Το θέμα της βραδιάς ήταν η Κατηγορία, η Δίκη και η Καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Πλαπούτα. Η κ. Γκίνη παρουσίασε τη διάρθρωση της Ελληνικής κοινωνίας όπως αυτή διαμορφώθηκε από την προεπαναστατική περίοδο και μέχρι την Ανεξαρτησία το 1830 και την πρώτη Οθωνική περίοδο της Αντιβασιλείας και εντόπισε μέσα σ’ αυτήν τις αιτίες που οδήγησαν τους δύο πρωτεργάτες της Εθνικής μας Επανάστασης σε δίκη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και καταδίκη στην εσχάτη των ποινών. Ακολούθησε προβολή ταινίας με σχετικό θέμα «Η Δίκη των Δικαστών».

Η εκδήλωσή μας τελείωσε στο Πνευματικό Κέντρο, όπου καθήσαμε όλοι σε κοινό πλούσιο δείπνο με μπόλικο κρασί και μεγάλη ποικιλία φαγητών και γλυκών, φτιαγμένα όλα από τα χέρια των προκομένων Παλουμπόνυφων κυρίως, αγαπημένων φιλενάδων της Αδελφότητας, που τη στηρίζουν με συνέπεια και προθυμία χρόνια τώρα και κάθε χρόνο προστίθενται και άλλες. Τις ευχαριστούμε από καρδιάς όλες.

Η Κυριακή 18/3, αφιερωμένη στη μνήμη και την τιμή των Αγωνιστών, που στις 20 Μαρτίου του 1821 κήρυξαν στο χωριό μας την έναρξη της Επανάστασης στην περιοχή της Ηραίας, ξημέρωσε βροχερή και ομιχλώδης και όλη η Ηραία χωρίς ηλεκτρισμό. Όμως, όλα έγιναν κανονικά, η Θεία Λειτουργία και η ιστορική δοξολογία, χάρη στις βροντερές φωνές των ψαλτών, του κ. Κολιόπουλου, του Αλέξανδρου και της Κούλας και σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτική, φωτισμένη μόνο με λίγα κεριά. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η νεαρή κ. Μαρία Πλακάκη. Με την ομιλία της, αφιερωμένη στη δράση και την προσφορά της οικογένειας Πλαπούτα στην Επανάσταση, και κυρίως του Δημητράκη Πλαπούτα, μεστή σε γεγονότα και εθνικά αισθήματα, οδήγησε τη μνήμη μας στους ηρωικούς εκείνους χρόνους και στους αγνούς πολεμιστές που ανάστησαν την Ελλάδα. Παρέστησαν, όπως κάθε χρόνο, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και το χορευτικό της Βυτίνας. (Για οικονομία χώρου, παραλείπουμε τα ονόματα.) Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Ο εορτασμός μας ολοκληρώθηκε στην πλατεία με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα και έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, που τον τραγούδησαν όλοι οι παριστάμενοι.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO

ΤΟΠΟΘΕΣΙA / LOCATION

Το χωριό Παλούμπα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας, προς την Ολυμπία. Η περιοχή ονομάζεται Ηραία (από την Αρχαία πόλη Ηραία) και τα 27 χωριά της αποτελούσαν μέχρι 31/12/2010 το Δήμο Ηραίας, έδρα του οποίου ήταν το Παλούμπα. Το χωριό είναι πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από τη Δημητσάνα στην Ολυμπία και απέχει από τη Δημητσάνα 24 χλμ. και από την Αρχαία Ολυμπία 40.

Το χωριό μας από τον δορυφόρο (GoogleEarth)

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / COMMUNICATION

Για να έρθετε σε επικοινωνία με το Δ.Σ της Αδελφότητας Απανταχού Παλουμπαίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επιστολή στην αντίστοιχη ταχυδρομική διεύθυνση.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Αδελφότητα Απανταχού Παλουμπαίων

Ταχυδρομική διεύθυνση: Νικίου 15, Τ.Κ. 105 60 Αθήνα

Email: