Αρχιτεκτονική

Τα σπίτια στο Παλούμπα  ακολουθούν την αρχιτεκτονική των κατοικιών της ορεινής Αρκαδίας. Είναι πέτρινα με κεραμοσκεπή και επί το πλείστον σοβατισμένα (δείγμα ευημερίας την εποχή εκείνη).  Έχουν ορθογώνιο σχήμα με αναλογία ένα προς δύο περίπου και είσοδο από την μακριά πλευρά. Αποτελούνται από το κυρίως σπίτι και το κατώι, το οποίο χρησίμευε ως  αποθήκη και ως σταύλος για τα οικόσιτα ζώα, με δική του είσοδο.
Οι Παλουμπαίοι δεν χρησιμοποιούσαν μαστόρους για το κτίσιμο των σπιτιών τους. Η κατασκευή των σπιτιών τους ήταν οικογενειακή υπόθεση. Χρησιμοποιούσαν ντόπια πέτρα για την τοιχοποιία και λεύκες από την Ξεριά για την κατασκευή  των πατωμάτων και της στέγης. Έφτιαχναν μόνοι τους ασβέστη στο Κούδι και έστηναν καμίνι στην Λιακισίρα για την κατασκευή των κεραμιδιών.

Εσωτερικό σπιτιών :

Η είσοδος είναι συνήθως στη νοτιοανατολική πλευρά του σπιτιού και το εσωτερικό χωρίζεται σε 4 τμήματα τα οποία διαχωρίζονται με ξύλινα χωρίσματα (μισάντρες).

1 ) Την εμπατή, η οποία είναι η είσοδος του σπιτιού
2 ) Την κουζίνα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εμπατή, μ΄ ένα μικρό νεροχύτη με βρυσάκι-δοχείο και ξύλινα κασόνια για την φύλαξη των σιτηρών.
3 )  Το χειμωνιάτικο, όπου υπάρχει το τζάκι και αποτελούσε τον κύριο χώρο διαμονής τον χειμώνα.

Shares