ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / RECENT ANNOUNCEMENTS & EVENTS

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά απο πληροφορίες που είχαμε απο συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο χωριό, το πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε.

Απομένει να αποκατασταθεί και η υδροδότησης του.

Επίσης, με κάθε επιφύλαξη και χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλουμε να υποκαταστήσουμε την επίσημη ενημέρωση απο τις αρχές, η πυρκαγιά στην περιοχή μας φαίνεται να είναι υπο έλεγχο αφού επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής.

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι αναβάλλονται κάθε προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον μήνα Αύγουστο.

Ευχόμαστε για το καλύτερο το συντομότερο δυνατόν.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Όπως φαίνεται να εξελίσσεται ο κορωνοϊός, ξαναβρίσκουμε την κανονικότητα ο καθένας στη ζωή του και στις δραστηριότητές του και ελπίζουμε οι καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις στο χωριό να υλοποιηθούν όπως τις προγραμμάτισε το ΔΣ της Αδελφότητας, με τηλεδιάσκεψη, στις 7 Μαρτίου. Στις 14 Αυγούστου θα γίνει η καθιερωμένη δοξολογία στον Άγιο Αθανάσιο και στη συνέχεια τα εγκαίνια της καινούριας αίθουσας, η βράβευση των νέων φοιτητών και οι εκλογές για ανάδειξη νέου Συμβουλίου. Στις 15 Αυγούστου το πρωί θα γίνει δοξολογία στην Παναγίτσα και το βράδυ πανηγύρι, αν βέβαια μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Θεωρήσαμε σκόπιμο, για πολλούς λόγους, οι εκλογές να γίνουν στο χωριό (μεγάλη συμμετοχή, εγγραφή νέων μελών, υποψηφιότητα νεαρών ατόμων, κοκ) και παρακαλούμε τις νεότερες γενιές των Παλουμπαίων, που συνήθως βρίσκονται στο χωριό το διήμερο της Παναγίας, να λάβουν μέρος στις διαδικασίες των εκλογών και να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο ΔΣ. Είναι καιρός η Αδελφότητα να ανανεωθεί και το καινούριο ΔΣ να έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με δραστηριότητες που επιβάλλουν οι καιροί και θα βοηθήσουν στην αναγέννηση του χωριού μας (αυτές μπορούμε να τις εντοπίσουμε κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης).

Ο Δήμος Γορτυνίας, ο Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος και η Αδελφότητα των Απανταχού Παλουμπαίων, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης και για να τιμήσουν τους ντόπιους ήρώες μας που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην αναγέννηση του Έθνους μας, συνδιοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση στο χωριό στις 22 Αυγούστου, στην οποία θα παρευρεθούν εξέχουσες προσωπικότητες, φορείς και σύλλογοι από διάφορα σημεία της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα στην πλατεία του χωριού και της αναμνηστικής πλάκας στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις συγκεντρώσεις μας στο χωριό στο διήμερο 14-15 Αυγούστου).

Καλή αντάμωση λοιπόν στου Παλούμπα.

Από το ΔΣ της Αδελφότητας των Απανταχού Παλουμπαίων


Εκδήλωση από την Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “Στρ. Δημ. Πλαπούτα και Αωνιστές”


Εκδήλωση για τα 200 χρόνια με συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Λάλα “ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ”

Ο σύλλογός μας έλαβε την παρακάτω ευχάριστη ενημέρωση από τον κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλου, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λάλα “ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑ”.

Στα πλαίσια της δράσης του Δημοτικού Σχολείου Λάλα “ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑ”, με τον τίτλο “ΦΟΡΕΣΙΑ-ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ” και σε συνέχεια των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένεια Πλαπούτα.

Επίσης, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 200 ΧΡΟΝΙΑ, μεταφέρθηκε από το σχολείο (όπου κυματίζει σε μόνιμη βάση) το πολεμικό μπαϊράκι των Πλαπουταίων, το οποίο υψώθηκε στον ιστό που βρίσκεται δίπλα στο μνημείο, στο πεδίο της μάχης του Λάλα (στην τοποθεσία “Πούσι”).

Ο σύλλογός μας θα ήθελε να συγχαρεί τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα “ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ” για την εξαιρετική δράση του σχολείου τους.


Εργασίες στην αίθουσα δίπλα στο σχολείο

Τα έργα συνεχίζονται με την αμέριστη βοήθεια και συνεισφορά σας!! Ελπίζουμε πως θα εξακολουθήσετε να στηρίζετε έμπρακτα τις δράσεις της Αδελφότητας!!

Ευχαριστούμε από καρδιάς και συνεχίζουμε!!!!

Η Επανάσταση του 1821

Η Μεγάλη Επανάσταση των Ελλήνων ήταν αποτέλεσμα μιας επίσης μεγάλης προετοιμασίας, που κράτησε όσο και τα χρόνια της σκλαβιάς. Τραγούδια, θρύλοι και μεγάλες προσπάθειες έθρεψαν για 400 χρόνια τη φλόγα της ελπίδας των Ελλήνων για την ελευθερία τους, μέσα και έξω από τον Ελλαδικό χώρο.

Οι Έλληνες που σκόρπισαν σε χώρες της Ευρώπης, στη Ρωσσία και αλλού, κουβάλησαν μαζί τους τον καημό της σκλαβωμένης πατρίδας και έφτιαξαν στους τόπους που εγκαταστάθηκαν μια άλλη Ελλάδα, τις περίφημες ελληνικές κοινότητες, οι οποίες έγιναν φυτώρια παιδείας και γνώσης του λαμπρού παρελθόντος και της γλώσσας. Τα σκορπισμένα παιδιά της σκλαβωμένης Ελλάδας έγιναν, με τα χρόνια, φορείς και δάσκαλοι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με απώτερο στόχο την ανάσταση του Γένους. Ήρθαν σε επαφή με τις προοδευτικές και ανατρεπτικές ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τα επαναστατικά κηρύγματα της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης και βρήκαν σε αυτά το ιδεολογικό υπόβαθρο για να στηρίξουν το δικό τους Μεγάλο Αγώνα της Απελευθέρωσης.

Από τους μεγάλους Δασκάλους ως τους άσημους εμπόρους της Οδησσού, όλος ο Ελληνισμός της Διασποράς εργάστηκε μυστικά και επικίνδυνα για τη Μεγάλη Εξέγερση. Ο πρωτομάρτυρας Ρήγας Φερραίος, με το τεράστιο έργο του και το μαρτυρικό θάνατό του, ξεσήκωσε τις ψυχές των Ελλήνων και η Φιλική Εταιρεία του Ξάνθου, του Σκουφά και του Τσακάλωφ, με τη μύηση στο «κοινό μυστικό» όλων των σπουδαίων Ελλήνων, έφεραν τους σκλαβωμένους ραγιάδες κοντά στο μεγάλο στόχο της ελευθερίας και επέσπευσαν την εξέγερση των Ελλήνων. Μορφωμένοι Έλληνες έγιναν εξέχοντα πρόσωπα σε ξένες κυβερνήσεις (αξιωματούχοι, οικονομικοί παράγοντες, τραπεζίτες, εκδότες) και μεταλαμπάδευσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη, δημιουργώντας φίλους και θαυμαστές.

Αλλά και στη σκλαβωμένη χώρα, όπου δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες, λειτούργησαν σπουδαία σχολεία στα οποία οι μαθητές μάθαιναν από φωτισμένους δασκάλους και ιερωμένους το ένδοξο παρελθόν της πατρίδας τους και γέμιζαν ελπίδες για το μέλλον.

Μέσα σε μια Ευρώπη μοναρχική και εχθρική και σε μια πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία, εφημερίδες, χάρτες, βιβλία, επαναστατικά φυλλάδια και περιοδικά, κρυμμένα μέσα σε εμπορεύματα, έφταναν στους απανταχού Έλληνες, ξεσήκωναν τις διψασμένες για ελευθερία ψυχές των Ελλήνων και έδιναν το σύνθημα με τις λέξεις «Πατρίδα» και «Ελευθερία».

Μπορεί, από τη μια πλευρά, ο Κοραής και ο Καποδίστριας να είχαν αντιρρήσεις για το χρόνο και τον τρόπο έναρξης της Επανάστασης, βασισμένες σε ορθολογική βάση και κριτήρια λογικά. Μπορεί, από την άλλη, ο Παπαφλέσσας να χρησιμοποίησε ανακρίβειες και υπερβολές για να πείσει τους Προκρίτους της Κορινθίας και της Αχαϊας και άλλους προύχοντες να προσχωρήσουν στη Φιλική Εταιρία! Όμως, όταν ξέσπασε ο Αγώνας, όλοι παραμέρισαν τις διαφορές τους και πρόσφεραν ό,τι διέθετε ο καθένας: τις γνώσεις του, το κύρος του, τα πλούτη του, τον εαυτό του, την οικογένεια, τη ζωή του. Δεν υπολόγισαν ούτε τους θανάσιμους κινδύνους, ούτε το εχθρικό κλίμα της Ευρώπης ή τις φοβέρες της Ιερής Συμμαχίας, ούτε την ανύπαρκτη οργάνωση του Στρατού ή τις τρομακτικές ελλείψεις σε χρήματα και πολεμοφόδια. Με τη σκέψη ότι θα κερδίζανε ή θα χάνονταν, μια μια οι περιοχές ολόκληρης της Ελληνικής χερσονήσου και των νησιών ρίχτηκαν στον Αγώνα, με πρωτοπόρο την Πελοπόννησο, γιατί σ’ αυτήν υπήρχαν ανυπότακτες περιοχές, τις οποίες διαφέντευαν οι ηρωικοί Κλέφτες που έγιναν και οι πρώτοι Αγωνιστές της Επανάστασης. Μαζί τους έπεσε στη φωτιά κι ο πολύπαθος λαός, που για τέσσερεις αιώνες, υπομένοντας τα πάνδεινα, κράτησε τη γλώσσα του, την παράδοση, τη θρησκεία και την εθνική του ταυτότητα.

Το χωριό μας ευτύχησε να πρωταγωνιστήσει στον Αγώνα με τους αρχηγούς του Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα και να δώσει στην αρχή του δύο από τους πρώτους Ήρωες: το Λιάκο Παλουμπιώτη, στις 27 Μαρτίου στην Καρύταινα και το Γιωργάκη Πλαπούτα, στις 30 Μαϊου στην πολιορκία του Λάλα.

Όλους, επώνυμους και ανώνυμους, που με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην αναγέννηση της Ελλάδας, τιμούμε και δοξάζουμε φέτος, στα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής μας Επανάστασης.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Αδελφότητος Απανταχού Παλουμπαίων

Η Πρόεδρος κα. Ευθυμία Γκίνη – Κουτσοπούλου

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στου Παλούμπα, όπως μας τις έστειλε ο Σπύρος Γιώτης.


Η Αδελφότητα των Απανταχού Παλουμπαίων εύχεται σε όλους τους συγχωριανούς οπουδήποτε της Γης, και ιδιαίτερα σε όσους από σας τολμήσατε να… παρατείνετε φέτος τις διακοπές σας στο χωριό και να του δώσετε λίγη ζωή, στους φίλους μας, στους γείτονές μας, στις Αρχές και τις Υπηρεσίες του Δήμου μας και σε όλους τους Έλληνες Καλή Χρονιά και πάνω απ΄ όλα Υγεία.

Πέρυσι το Φεβρουάριο, στη μεγάλη συγκέντρωση για την κοπή της πίτας μας, ούτε καν υποψιαζόμασταν αυτό που θα ακολουθούσε. Με την πανδημία του κορωνοϊού, ούτε τις οικογενειακές, ούτε τις θρησκευτικές, ούτε τις εθνικές μας γιορτές πραγματοποιήσαμε, και το 2021, που τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει, μας βρήκε μουδιασμένους και αναγκαστικά απομονωμένους. Τα βιώματα αυτής της κατάστασης είναι λίγο πολύ κοινά σε όλους μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ψύχραιμοι, να προσέχουμε και να ελπίζουμε ότι σύντομα τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα ξαναβρούμε την καθημερινότητά του ο καθένας. Ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά για να γιορτάσουμε και την Εθνική μας Αναγέννηση όπως της αξίζει, αφού το 2021 είναι επετειακή χρονιά για την έναρξη του Μεγάλου Αγώνα, ο οποίος, μετά από 10 χρόνια πολέμου, συμφορών και θυσιών, και των Ηρώων μας και του λαού μας, έβαλε το Έθνος μας στο δρόμο της νεότερης ιστορίας του.

Καλή αντάμωση.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Η Αδελφότητα των Απανταχού Παλουμπαίων συγχαίρει θερμά την κα. Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου του Δημητρίου, με καταγωγή από του Παλούμπα, για την τοποθέτησή της ως Προϊσταμένης του Εθνικoύ Αρχαιολογικού Μουσείου. Με την επιλογή της σε αυτή την άκρως τιμητική και απαιτητική θέση, ενόψει μάλιστα της εκτεταμένης αναδιοργάνωσης του μεγαλύτερου και ιστορικότερου Μουσείου της χώρας, αναγνωρίζονται το πλούσιο επιστημονικό έργο και η εμπειρία της στον τομέα της αρχαιολογίας και των μουσείων, αλλά και η εργατικότητα και οι ικανότητές της.

Η Πρόεδρος της Αδελφότητας

Ευθυμία Γκίνη


Όμορφες φωτογραφίες από το χιονισμένο χωριό μας(2021)